קשה מאוד לעבור ליד מגש של עלי גפן עם ניחוח לימוני מעט ולא לחטוף מהמגש איזה ממולא אחד, ככה על הדרך.
ורק שתדעו שיש כמה וכמה סוגים של מילויים וטעמים אפשר לומר אפילו שלכל איזור יש את הטעם האופייני לו
ואפילו את הצורה האופיינית, אבל על דבר אחד מסכימים כמעט כולם,
עלי הגפן למילוי צריכים להיות עלי גפן צעירים ולמה?
עלי הגפן הצעירים פחות סיביים מהעלים הבוגרים וזמן הבישול קצר יותר.
המשקיענים יאספו את עלי הגפן מיד בתחילת האביב ויקפאו לשימוש במשך השנה,
ובכל זאת מה נעשה אם חשקה נפשנו בעלי גפן ממולאים ואין עלים טריים בנמצא?
יש פתרון עלי גפן משומרים שניתן להשיגם בצנצנות זכוכית כמעט בכל סופרמרקט,
העלים משומרים במי מלח שזו בעצם האופציה העממית לשימור העלים.
אריזה עולה כ-16 ש"ח מחיר מצויין, כמות העלים הגדולה שמגולגלת בפנים, כ-80 עלים.
מאחר ועלים הושרו והשתמרו במי מלח כדאי מאוד להניח אותם בקערה ולמזוג עליהם מים רותחים,
גם ירכך את העלה וגם יוציא מעט מהמליחות.
משרים רק את העלים שמשתמשים בהם, כל היתר להשאיר בצנצנת ולשמור במקרר עם הנוזל.
אופן ההכנת המילוי:
כוס אורז שטוף
תבלינים - לפי הטעם, פפריקה אדומה, טיפה כמון. מומלץ להוסיף בהרט
מעט בשר טחון (לא חובה)
את האורז מטגנים קלות בשמן, ומוסיפים את הבשר טחון לטיגון קל בלבד.
מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מניחים להתקררות מלאה.
ונתחיל למלות:
את עלי הגפן פורסים על משטח ישר, הצד החוספס פונה כלפי מעלה (לכיוונכם) וגבעול העלה מרוחק מכם.
אם הגבעול ארוך יש לחתוך אותו.
מניחים מעט מהמילוי לרוחב העלה, מעין פס ישר של מילוי, ומתחילים לגלגל מכיוון הגבעול ואליכם ומהדקים .
כשהמילוי בפנים ואתם במחצית העלה מקפלים את הצדדים של העלה פנימה וממשיכים לגלגל,
תקבלו עלה גפן בצורת אצבע.
אופן הבישול:
מצרכים: מים מורתחים, חצי כוס שמן, עגבנייה, כף מיץ לימון.
בתחתית סיר הבישול נניח עגבניה פרוסה ועליה נניח בזהירות את עלי הגפן המגולגלים, שמרו על כיוון אחד,
מילאתם ששיכבה הניחו מעליה באותו הסדר את השכבה הבאה.
לאחר שכל עלי הגפן בסיר, הניחו בתוך סיר עלי הגפן מכסה קטן של סיר אחר או צלחת עמידה בחום,
צקו מים רותחים מיץ לימון וכחצי כוס שמן, הנוזלים צריכים להיות עד למעל עלי הגפן.
התחילו לבשל, רתיחה אחת על אש גבוהה ולאחר מכן בישול איטי על אש נמוכה,
מידי פעם בודקים אם צריך מים מוסיפים בלי להרים את המכסה הקטן.
מבשלים לפחות שעתיים וחצי בסיר מכוסה ולאחר מכן בסיר חצי מכוסה עד לאידוי לפחות כמחצית מכמות הנוזל.
קצת הסברים:
-למה צריך מכסה סיר קטן או צלחת מעל העלי גפן? כדי למנוע תזוזה של העלים הסיר, וצריך לשים לב
לא מערבבים בכלל ולא מרימים את המכסה הקטן גם אם מוסיפים מים להוסיף מסביב.
עלי הגפן אוהבים להתבשל לאט ובלי הפרעה.
- אפשר להקפיא עלי גפן ממולאים? כן, יש להניח את העלים הממולאים בכלי בצורה מסודרת ובלי הנוזל,
לחלוקה למנות יש לחצוץ עם נייר אפייה ככה תוכלו להוציא כל הזמן את כמות העלים הרצויה
מבלי להפשיר את כולם.
-למה זמן בישול עלי הגפן ארוך? העלים המשומרים בדרך כלל הם עלים גדולים ז"א בוגרים ולכן הם סיביים יותר
חייב לבשל זמן רב כדי שיתרככו היטב.
זמן הבישול מאוד תלוי בסוג העלים ולכן כדאי לבשל זמן רב ככל הניתן. כל עוד יש בסיר מים העלים לא ישרפו.
-מה אפשר לשים במקום עגבנייה? אפשר לשים תפוח אדמה פרוס, העגבנייה תורמת בעיקר לטעם ולחמיצות האופיינית.
ורק שתדעו שיש כמה וכמה סוגים של מילויים וטעמים אפשר לומר אפילו שלכל איזור יש את הטעם האופייני לו
ואפילו את הצורה האופיינית, אבל על דבר אחד מסכימים כמעט כולם,
עלי הגפן למילוי צריכים להיות עלי גפן צעירים ולמה?
עלי הגפן הצעירים פחות סיביים מהעלים הבוגרים וזמן הבישול קצר יותר.
המשקיענים יאספו את עלי הגפן מיד בתחילת האביב ויקפאו לשימוש במשך השנה,
ובכל זאת מה נעשה אם חשקה נפשנו בעלי גפן ממולאים ואין עלים טריים בנמצא?
יש פתרון עלי גפן משומרים שניתן להשיגם בצנצנות זכוכית כמעט בכל סופרמרקט,
העלים משומרים במי מלח שזו בעצם האופציה העממית לשימור העלים.
אריזה עולה כ-16 ש"ח מחיר מצויין, כמות העלים הגדולה שמגולגלת בפנים, כ-80 עלים.
עלי גפן משומרים |
מאחר ועלים הושרו והשתמרו במי מלח כדאי מאוד להניח אותם בקערה ולמזוג עליהם מים רותחים,
גם ירכך את העלה וגם יוציא מעט מהמליחות.
משרים רק את העלים שמשתמשים בהם, כל היתר להשאיר בצנצנת ולשמור במקרר עם הנוזל.
אופן ההכנת המילוי:
כוס אורז שטוף
תבלינים - לפי הטעם, פפריקה אדומה, טיפה כמון. מומלץ להוסיף בהרט
מעט בשר טחון (לא חובה)
את האורז מטגנים קלות בשמן, ומוסיפים את הבשר טחון לטיגון קל בלבד.
מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מניחים להתקררות מלאה.
ונתחיל למלות:
את עלי הגפן פורסים על משטח ישר, הצד החוספס פונה כלפי מעלה (לכיוונכם) וגבעול העלה מרוחק מכם.
אם הגבעול ארוך יש לחתוך אותו.
מניחים מעט מהמילוי לרוחב העלה, מעין פס ישר של מילוי, ומתחילים לגלגל מכיוון הגבעול ואליכם ומהדקים .
כשהמילוי בפנים ואתם במחצית העלה מקפלים את הצדדים של העלה פנימה וממשיכים לגלגל,
תקבלו עלה גפן בצורת אצבע.
אופן הבישול:
מצרכים: מים מורתחים, חצי כוס שמן, עגבנייה, כף מיץ לימון.
בתחתית סיר הבישול נניח עגבניה פרוסה ועליה נניח בזהירות את עלי הגפן המגולגלים, שמרו על כיוון אחד,
מילאתם ששיכבה הניחו מעליה באותו הסדר את השכבה הבאה.
לאחר שכל עלי הגפן בסיר, הניחו בתוך סיר עלי הגפן מכסה קטן של סיר אחר או צלחת עמידה בחום,
צקו מים רותחים מיץ לימון וכחצי כוס שמן, הנוזלים צריכים להיות עד למעל עלי הגפן.
התחילו לבשל, רתיחה אחת על אש גבוהה ולאחר מכן בישול איטי על אש נמוכה,
מידי פעם בודקים אם צריך מים מוסיפים בלי להרים את המכסה הקטן.
קצת הסברים:
-למה צריך מכסה סיר קטן או צלחת מעל העלי גפן? כדי למנוע תזוזה של העלים הסיר, וצריך לשים לב
לא מערבבים בכלל ולא מרימים את המכסה הקטן גם אם מוסיפים מים להוסיף מסביב.
עלי הגפן אוהבים להתבשל לאט ובלי הפרעה.
- אפשר להקפיא עלי גפן ממולאים? כן, יש להניח את העלים הממולאים בכלי בצורה מסודרת ובלי הנוזל,
לחלוקה למנות יש לחצוץ עם נייר אפייה ככה תוכלו להוציא כל הזמן את כמות העלים הרצויה
מבלי להפשיר את כולם.
-למה זמן בישול עלי הגפן ארוך? העלים המשומרים בדרך כלל הם עלים גדולים ז"א בוגרים ולכן הם סיביים יותר
חייב לבשל זמן רב כדי שיתרככו היטב.
זמן הבישול מאוד תלוי בסוג העלים ולכן כדאי לבשל זמן רב ככל הניתן. כל עוד יש בסיר מים העלים לא ישרפו.
-מה אפשר לשים במקום עגבנייה? אפשר לשים תפוח אדמה פרוס, העגבנייה תורמת בעיקר לטעם ולחמיצות האופיינית.
עלי גפן ממולאים מבושלים עם עוף בגריל |
עלה גפן- גודלו כגודל צלחת חד פעמי קטן |